小时候十一岁前居住的地方邻居都是马来同胞
对他们的事物都不陌生
更爱他们的食物
现在馋嘴时就趴网寻找食谱
这是其中最爱之一 --- Nasi Tomato & Ayam Masak Merah
Ayam Masak Merah (from: MyResipi.com)
Bahan-bahan
(4 orang)
1/2 ekor ayam
sedikit garam
1/2 ekor ayam
sedikit garam
serbuk kunyit
Bahan-bahan kisar
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato, potong dadu
1/2 cawan sos tomato
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato, potong dadu
1/2 cawan sos tomato
*2sb tomato puree
Bahan Hias
1/2 biji bawang besar, potong bulat
kacang hijau secukupnya
kacang hijau secukupnya
Cara-cara
1. Bersih ayam.
2. Potong kecil-kecil dan gaul
dengan garam kunyit.
3. Goreng sehingga 2/3 masak (ku
goreng garing).
4. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato, buah tomato dan tomato puree (jika guna) sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos, buah tomato dan tomato puree (jika guna). Tumis sehingga naik minyak.
4. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato, buah tomato dan tomato puree (jika guna) sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos, buah tomato dan tomato puree (jika guna). Tumis sehingga naik minyak.
5, Masukkan ayam. Biar kuah jadi
pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan. Perasakan dengan garam atau sos
tomato jika perlu.
6. Bila kuah dah pekat bolehlah
masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api dan sedia
dihidang.
Nasi Tomato (from: Aku. Zack.)
Bahan-bahan (4 orang)
2 cawan beras basmati
2 biji tomato, potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu
3 sudu besar sos tomato
*1 + 1/2sb tomato puree
2 cawan beras basmati
2 biji tomato, potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu
3 sudu besar sos tomato
*1 + 1/2sb tomato puree
1 helai daun pandan, disimpul
sedikit garam
sedikit garam
Bahan tumis
2 sudu mentega@minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
*2 biji bunga cengkih - ku tambah
2 ulas bawang putih, dihiris
1/4 bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1/4 bawang besar dihiris
Hiasan
Bawang goreng
Bawang goreng
Cara-cara
1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
2. Panaskan mentega@minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan beras. Kacau sekejap
dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, buah tomato, tomato puree (jika
letak), susu segar, air, daun pandan dan sedikit garam.
4. Masaklah nasi macam biasa. Bila
dah siap bolehlah ditabur bawang goreng.
No comments:
Post a Comment